Sunday, April 28, 2013

Spre Duat…


Pentru egiptologi piramida inundata din Hawara este o provocare fiind asociata cu labirintul pierdut al Egiptului, ramas inca ascuns sub nisipurile din Fayoum. Prin descrierile celor ce au avut privilegiul sa-l viziteze in trecut, acest magnific templu despre care Diodorus spunea ca a servit drept model celui construit de Dedal in Creta si Herodot afirma ca depaseste in maretie piramidele, starneste neincetat imaginatia si promite celui ce-l va scoate la lumina gloria pe care Howard Carter a obtinut-o dupa descoperirea mormantului lui Tuthankhamon. 


Ceea ce mi-a atras atentia inca de cand am parcurs descrierile antice referitoare la labirintul din Hawara a fost structura subterana a acestui impozant templu ce cuprindea, conform lui Herodot, 1500 de incaperi subterane. Istoricul grec afirma insa ca nu i s-a permis accesul in subteran unde, dupa cum i-au spus cei ce aveau in paza edificiul, se aflau mormintele regilor ce au construit labirintul si mumiile sacre ale crocodililor. Herodot face insa o afirmatie halucinanta: cele doua structuri, labirintul si piramida din Hawara, sunt conectate printr-un tunel subteran. La cateva secole distanta de Herodot, Plinius cel Batran mentiona existenta camerelor subterane "facute prin excavarea galeriilor in pamant". Nimic de mirare in existenta acestei structuri subterane, insa daca luam in considerare concluzia Dr. Selim Hassan ca in Egiptul antic reprezentarea fizica a lumii de apoi, Duat, ar fi sub platoul Giza, asta ar insemna ca intregul platou cu o mare concentrare de piramide, marginit la sud de oaza Fayoum si care se intinde in nord pana in Abu Rawash, ar avea in subteran o intreaga retea de galerii si tunele de acces. Avand in vedere de exemplu ca piramida din El-Lahun si cea din Hawara se afla la o distanta relativ mica una fata de cealalta este posibil ca cele doua structuri sa fie legate intre ele printr-o galerie subterana? Merita sa fie luata in considerare aceasta ipoteza avand in vedere existenta puturilor de acces in subteran aflate in imediata apropiere a piramidei El-Lahun.


La scara extinsa ar insemna insa ca toate piramidele de pe platou ar fi conectate intre ele. Pentru cei ce au cautat labirintul, indiciul lasat de Herodot cum ca cele doua structuri sunt conectate printr-un tunel subteran ar fi simplificat oarecum efortul investigatiilor daca ar fi fost descoperita intrarea in acest tunel care pleaca de la piramida insa din pacate apele subterane ce au inundat piramida si culoarul descendent de acces, complet blocat de apa, nu permit nici o cercetare in acesta directie. 


Desi ramasite ale structurii subterane au fost descoperite recent intr-un proiect de cercetare initiat recent si condus de catre  National Research Institute of Astronomy and Geophysics (NRIAG), labirintul pierdut al Egiptului ramane inca adanc ingropat sub nisipurile din Hawara lasand pe cei cu dorinta de a afla drumul spre Duat pe o carare la fel de intortocheata ca cea a magnificului templu de odinioara…

No comments:

Post a Comment